Over de film
Op 10 mei 1940 viel Duitsland België binnen. Een week later, op 17 mei 1940 nam het Duitse leger, na dagenlange hevige gevechten, Leuven in. Het was het begin van een periode van ruim 4 jaar bezetting van de stad. Jaren waarin voor- en tegenstanders van de bezetters elkaar naar het leven stonden en waarin de schaarste en honger het leven jaar na jaar zwaarder maakte. In de lente van 1944, wanneer de geallieerden het offensief inzetten, lijkt de verlossing nabij. Maar de prijs die de burgerbevolking betaalt, is bijzonder zwaar…
De film verweeft het brede verhaal van WOII en alle belangrijke gebeurtenissen die zich voordoen op het nationale en internationale strijdtoneel (uitbreken van de oorlog, de inval van België, de capitulatie, D-Day, wapenstilstand,…) met het verhaal van Leuven. Door het verband te leggen met de bredere context, worden de gebeurtenissen op lokaal niveau verduidelijkt.
De film vertelt het verhaal vanuit Leuvens perspectief, maar dat neemt niet weg dat alle relevante thema’s aan bod komen: geopolitieke en militaire strategie, oorlogsschade, hongersnood totalitarisme, repressie, collaboratie en verzet, Jodenvervolging, vluchtelingen, bevrijding.
De integratie van de sleutelmomenten van WOII en de behandeling van alle relevante thema’s maakt van “De Slag om Leuven” een film waarin wat “veraf” lijkt, plots heel dichtbij komt. Thema’s en gebeurtenissen die behoren tot het verre verleden en de wereldgeschiedenis blijken nauw verwant met onze eigen directe leefomgeving.
“De Slag om Leuven” is volledig opgebouwd uit archiefbeelden uit binnen- en buitenland en bevat een schat aan beeldmateriaal opgenomen in Leuven. (meer info: HIER). De vertelstem is die van zanger-muzikant (en geboren en getogen Leuvenaar) DAAN.
“De Slag om Leuven” is de 5e historische documentaire film in een reeks die Fonk vzw opstartte in 2014. Meer info HIER